Martensitik paslanmaz çelik bütüne bakıldığında, korozyona karşı gösterdiği direnç ve çeşitli sertliklerdeki ısıl işlem gücü ile bilinen çelik türleri arasında yer alır. Nikel içermeyen ve en az %10,5 oranında krom bulunduran malzemelerden bir tanesidir. Martensitik çelikleri öne çıkaran asıl faktör ise malzemenin yapısına bağlı olarak; farklı mukavemet, kaynaklanabilirlik ve tokluk gereksinimlerini karşılayabiliyor olmasından ileri gelir.

Dolayısıyla bu yazı içerisinde, Martensitik paslanmaz çelik nedir sorusunu detaylı bir şekilde ele alacak ve özellikle bu malzemenin yapı dizilimi ile bu dizilimin alt grupları hakkında detaylı bilgi veriyor olacağız. Öte yandan bu çelik türünün kullanım alanlarını ve avantajlarını da yine alt başlıklar halinde inceleyeceğiz.

Hepsi ve daha fazlası için yazının devamını unutmayın! Ayrıca tüm çelik türlerinde en kaliteli çelik imalat ürünleri hakkında detaylı bilgi almak isterseniz; internet sitemizde yer alan, ürünlerimiz kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

O halde artık başlayalım mı?

Martensitik Paslanmaz Çelik Nedir?

Martensitik paslanmaz çelikler yapı dizilimleri dahilinde hiç nikel içermeyen ve özellikle yüksek miktarlardaki krom ve karbon oranları ile dikkat çeken çelik türleri arasında gösterilebilir. Ancak bahsi geçen karbon oranı yalnızca diğer çelik türler ile kıyaslandığında yüksek değer gösterir. Bu nedenle ayrıca belirtilen ek bir karbon miktarı söz konusu değildir. Dolayısıyla Martensitik çelikler diğer östenitik paslanmaz çeliklere göre çok daha iyi bir mekanik dirence sahiptirler.

Öte yandan yukarıda da ayrıca belirttiğimiz gibi diğer pek çok çelik türünden bağımsız olarak Martensitik çeliklerdeki karbon miktarı çok daha fazladır. Bu durum ise daha kalıcı bir sertlik oluşturmak adına hayli etkili bir alan yaratır ve çeliğin hem daha sert hem de daha dayanıklı olması sağlanır.

Martensitik Paslanmaz Çelik Çeşitleri Nelerdir?

Martensitik paslanmaz çelik çeşitleri sınıflandırılma noktasında yapılarına bağlı olarak 3 ana grupta incelenirler. Bunlar; birinci, ikinci ve üçüncü tiplerdeki Martensitik paslanmaz çelik türleridir. Ancak ilk grubun içerisinde dahil olan iki ana grup bulunur. Bahsi geçen iki ana grup ise 1. 2. grup olarak alaşımlar dahilinde şekillenir. Bahsi geçen Martensitik paslanmaz çelik türleri ayrıca şu şekilde kategorize edilebilir:

Birinci Tip Martensitik Paslanmaz Çelik Türleri

Karbür, kimyada karbon ve metalden oluşan alaşımı temsil eder. Bu yönüyle birinci tip Martensitik paslanmaz çelik türleri, alaşım karbürlerinin çökeltilmesi ile oluşurlar ve bu şekilde güçlendirilirler. Birinci tip içerisinde yer alan 1. grup ise içeriğindeki %0,10 ile %0,30 arasında değişen karbon miktarı ile açıklanır. 2. grup ise nispeten daha yüksek oranlar ile dikkat çeker ve esasen alaşımların direnme gücü için güçlendirilirler.

İkinci Tip Martensitik Paslanmaz Çelik Türleri

İntermetalik saf metalden oluşan 2 farklı bileşenin bütünü olarak karşımıza çıkar. Bu pencereden bakıldığında ise ikinci tip Martensitik paslanmaz çelik türlerini ayrıştıran asıl unsur, bu intermetaliklerin çökertilmesiyle karbon alaşımlarının düşürülmesini hedefler. Dolayısıyla ortaya çıkan ürün, tokluk bilincini gerektiren her tür ciddi işlem ve prosedüre eşlik edebilir.

Üçüncü Tip Martensitik Paslanmaz Çelik Türleri

Son olarak üçüncü tip Martensitik paslanmaz çelik türleri ise tamamıyla ihtiyaç dahilinde gelişen ve içeriğindeki makul yapı ile bileşen oranları ile dayanıklılık getiren çelikler arasında gösterilebilir. Bu çelik türleri ile ön ısıtma ve kaynak sonrası ısıl işlemler uygulanabilir hale gelir.

Martensitik Paslanmaz Çelik Özellikleri Nelerdir?

Martensitik paslanmaz çelik özellikleri dahilinde alt alta sıralanabilecek pek çok farklı özelliğinden varlığından söz edilse de bu tip çelik türlerini öne çıkaran asıl etken, içeriğindeki karbon miktarıdır. Çünkü karbondan farklı olarak krom, neredeyse çoğu çelik türünde var olurken; karbon miktarları yok denecek kadar düşük seviyede seyreder. Oysa bu tip çeliklerdeki karbon miktarı nispeten daha fazladır ve bu sayede korozyona dayanıklı olmasalar bile güçlü, sağlam ve işlenebilir nitelik sunarlar.

Öte yandan Martensitik paslanmaz çelik özellikleri ile ilgili avantaj sayılabilecek diğer maddeleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Daha iyi işlenebilirlik

  • Yüksek karbon miktarı

  • Daha yoğun sertlik ve mukavemet

  • Ortalama korozyon direnci ve dayanımı

  • Isıya karşı yüksek dayanım

  • Kaynak yapılabilirliği

Martensitik Paslanmaz Çelik Kullanım Alanları Nelerdir?

Martensitik paslanmaz çelik kullanım alanları ile ilgili farklı sektörlerden örnek vermek mümkün olsa da bu çelik türünün en ilişkili üretim alanı mutfak gereçleridir. Çünkü işlenebilirliği sayesinde, aynı anda hem daha dayanıklı hem de daha estetik ürünlerin ortaya çıkmasına katkı sağlarlar. Ayrıca dayanıklılık yönleriyle de özellikle endüstriyel mutfaklarda sıklıkla tercih edilirler. Öte yandan Martensitik paslanmaz çeliğin kullanım alanlarına örnek olabilecek diğer sektörleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Havacılık

  • Otomotiv ve otomotiv parçaları

  • Tıbbi amaçla kullanılan cerrahi aletler

  • Spor ekipmanları

  • Hidroelektrik motorları

  • Elektrikli ev aletleri

  • Pompa parçaları

Sonuca bakıldığında ise tıpkı pek çok kaliteli çelik türünde olduğu gibi Martensitik paslanmaz çeliklerde de ciddi anlamda önem arz eden bazı özellikler mevcuttur diyebiliriz. Östenitik, Ferritik veya Martensitik kalitelere sahip tüm çelik türleri için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Özimeks olarak bizler, her daim yenilenebilir bir nesil ve ürün anlayışı ile yanınızda olacağız.

O halde siz de bize katılmaya ne dersiniz? Üstelik merak edebileceğiniz tüm sorular için internet sitemizde yer alan, iletişim kanalı üzerinden 7/24 bizlere ulaşabilirsiniz!